Õhuniisutaja – mille jaoks see siis on?

Õhuniisutaja - mille jaoks see siis on?

                           Autor: Chris Vili 

Kodus või kontoris on õhuniisutajate kasutamiseks mitu võimalust, kuid sellega kaasnevad ka mõned riskid, millest selles artiklis ka räägime.

Sellest artiklist leiate teavet õhuniisutajate eeliste, nende õige kasutamise ja ettevaatusabinõude kohta.

Kasutegurid

Õhku niiskust lisades, võivad õhuniisutajad olla kasulikud mitmete haigusseisundite korral.

Kuiv õhk võib põhjustada niiskuse aurustumist nahast ja hingamisteede haiguste süvenemist. Õhuniisutaja abil niiskuse lisamine võib neid probleeme aidata lahendada.

Õhuniisutajad võivad aidata inimesi, kellel on:

kuiv nahk

ärritunud silmad

kuivus kurgus või hingamisteedes

allergiad

sagedased köhad

ninaverejooks

siinus peavalud

lõhenenud huuled

5 õhuniisutaja kasutusviisi ja nende eelised

Mõnedel inimestel esineb hingamisteede ärritust suvekuudel, kui ilm on kuum ja õhk sisaldab rohkem allergeene. Ventilaatorid liigutavad kuiva õhku ruumis ja  õhukonditsioneerid eemaldavad õhust niiskuse. Ka sel hooajal võib kasuks tulla õhuniisutaja.

Külmadel kuudel, kui külm õhk kuivatab kopse, nina ja huuli, on aga inimestel suurem tõenäosus õhuniisutajast kasu saada. Samuti võivad teatud tüüpi keskkütteseadmed siseruumides õhku kuivatada.

Niisutaja eelised võivad hõlmata järgmist:

Gripiennetus

Ühe uuringu autorid märkisid, et õhuniisutajad võivad vähendada grippi haigestumise riski. Pärast gripiviiruse lisamist õhku koos simuleeritud köhaga avastasid teadlased, et üle 40%  õhuniiskuse tase deaktiveeris kiiresti viiruseosakesed, muutes need palju vähem nakkavaks.

Uuringud on näidanud, et õhuniiskuse tase 40% või kõrgem vähendab gripiviiruse nakkavust umbes 14%ni. Kui õhuniiskus oli alla 23%, säilitas peaaegu 75% viirusest nakkavuse.

kõha

Kuiv õhk võib põhjustada kuiva, ebaproduktiivset köha. Õhuniiskuse lisamine aitab hingamisteedesse rohkem niiskust viia, mis võib muuta köha produktiivsemaks.

norskamine

Niiskuse hulga suurendamine õhus võib vähendada norskamist. Kui õhk on kuiv, on inimese hingamisteed vähem tõenäoliselt piisavalt niisutatud, mis võib norskamist veelgi süvendada.

Õhuniiskuse lisamine öösel õhuniisutaja kasutamisega, võib aidata mõningaid sümptomeid leevendada.

Nahk ja juuksed

Mõned inimesed märkavad, et nende nahk, huuled ja juuksed muutuvad talvel kuivaks ja hapraks.

Mitut tüüpi kütteseadmed pumpavad kuuma ja kuiva õhku läbi maja või kontori, mis võib muuta naha kuivaks, sügelevaks või isegi ketendavaks. Väljas olev külm õhk võib samuti nahka kuivatada.

Niisuti kasutamine toaõhu niiskuse lisamiseks võib aidata vähendada kuiva ja lõhenenud naha teket.

KODU

Niiskus Sinu kodus võib kasulik olla. Kõik niiskust armastavad toataimed võivad muutuda elujõulisemaks ning puitpõrandad ja mööbel säilib paremini. Niiskus võib samuti aidata vältida tapeedi pragunemist ja staatilise elektri kogunemist.

Niiske õhk võib tunduda ka soojem kui kuiv õhk, mis võib aidata talvekuudel kommunaalkuludelt raha kokku hoida.

õhuniisutaja valesti kasutamine võib teha kahju

Määrdunud õhuniisutaja – Õhuniisutajad muudavad vee auruks. Kui seadme veepaak on määrdunud, on määrdunud ka aur, mida inimene hingab. Pime ja niiske paak on keskkond, mis soodustab mikroobe, kuid regulaarne puhastamine võib aidata probleeme vältida.Puhastage õhuniisutit alati põhjalikult vastavalt tootja juhistele. Vesi ei tohiks õhuniisutajas liiga kaua seista. Kui õhuniisutajal on filter, vahetage seda kindlasti sageli.

Liiga palju niiskust – 30-50% õhuniiskus võib olla hea asi, kuid liigne niiskus võib hingamist raskendada ja mõndasid allergiasümptomid võimendada. Näiteks levivad tavalised allergeenid, sealhulgas tolmulestad ja hallitus just niiskes keskkonnas. Ameerika Ühendriikide Keskkonnakaitseagentuuri andmetel peaks siseruumide niiskuse tase olema 30–50 protsenti. Niiskuse tase üle 60 protsendi on liiga kõrge. Kõigil, kes kasutavad õhuniisutajat, peaks toas olema ka niiskusmõõtur ehk hügromeeter.

Kareda vee või kraanivee kasutamine – Paljud tootjad soovitavad kasutada oma niisutajates ainult destilleeritud vett. Sellel on ka mõned põhjused. Filtreerimata kraanivesi võib sisaldada rohkem mineraale ja muid osakesi kui keedetud või destilleeritud vesi. Masinasse võivad koguneda karedast kraaniveest saadavad mineraalid ja katlakivi, mistõttu see kulub oodatust kiiremini. Samuti võib õhuniisutaja need mineraalid õhku suunata ja inimene hingab neid sisse. Osakesed võivad ka tolmuna ruumi settida.

Muud riskid – Niiskes keskkonnas soodustatakse tolmulestade ja hallitusseente kasvu rohkem, kui inimesed on tolmu ja hallituse suhtes allergilised või kui neil on astma, võib õhuniisutaja vale kasutamine neid tingimusi süvendada.

Laste järelvalve – õhuniisutaja ei ole mänguasi ja lapsed ei peaks sellega mängima. Osad õhuniisutajad kuumutavad õhku ja sellest tulenevalt võib lapsele õhuniisutaja katsumine olla ebameeldiv kogemus.

Kokkuvõtteks:

*jälgige niiskuse taset oma kodus ja kontoris

*vahetage regulaarselt vett õhuniisutajas

*puhastage õhuniisutajat regulaarselt

*vahetage filtreid vastavalt juhistele

*kasutage ainult destilleeritud või keedetud vett, mis ei sisalda mineraalaineid

*olge ettevaatlik, kui kasutate õhuniisutajat laste läheduses

*järgige tootja juhiseid

Loodetavasti said siit oma küsimustele vastused, vaata ka meie e-poodi, kus on valik erinevaid õhuniisutajaid, millest kõige suurem on lausa 5,8 liitrit, mis sobib ka kõige suurema kodu vajaduste rahuldamiseks.

Lisa kommentaar